Фестивал на езиците и изкуствата на Азия @ One More Kino, юни 2018

Изкуството хайга (俳画) води началото си от древна Япония. Най-общо хайга представлява картина, неразривно свързана с естетиката и поетиката на хайку. Макар текстът и изображението да спазват, всяко поотделно, правилата на своя изказ, хайга си остава неформално изкуство.

Уникалното в хайга е съчетанието на поезия и визуален образ (най-често скица или графика в малък формат) в едно платно. При това рисунката не е буквална илюстрация на текста, а е призвана да доразвие неговия смисъл, да разшири в съзнанието ни полето на нашите асоциации. Този ефект е демонстриран по особено красив начин в класическата японска хайга, реализирана с четка и туш.

В днешно време хайга престава да бъде само японски феномен и привлича автори от цял свят. Въпреки разнообразните трактовки и новите изобразителни похвати то, както и в класическия си период, следва принципите на хайку поезията. Основен сред тях е принципът за лаконичност, простота и правдивост.

На 5 и 6 юли от 17:00 ч. Българският хайку съюз ще срещне гостите на Изток в парка със сдържаното изящество на хайга. Под „Хайку дървото“ ще бъдат представени творби на български автори в двете основни насоки в съвременната хайга: хайку-рисунка и фотохайку. Всеки един от авторите по свой начин постига хармония между два самостойни свята, търсейки многозначността на лаконичния изказ.

Отново на същото място, но в неделя между 17 и 19 часа, посетителите на фестивала ще могат да се включат и в две последователни работилници по Суми-е – традиционната хайга рисунка с туш. Те ще се водят от Детелина Тихолова, фотограф, преподавател и автор на книги, посветени на хайку, хайга и суми-е