Фестивал на езиците и изкуствата на Азия @ One More Kino, юни 2018

Самулнори представлява корейски перкусионен музикален жанр, произлизащ от думите 사물 (“самул” – четири предмета) и 놀이 (“нори” – игра). Въпросните четири ударни инструмента са куенгуари (малък гонг), чинг (голям гонг), чангу (барабан във формата на пясъчен часовник) и пук (овален барабан).

Самуллори произлиза от пунгмулнори – фолклорен жанр, включващ в себе си музика, акробатика, танци и ритуали за добра реколта, изпълнявани на открито в корейските села открай време. За разлика от пунгмулнори обаче, самулнори се развива като сценичен жанр през 20 в., като днес е популярен в много страни по света.

Тъй като самулнори отразява много черти на традиционния корейски живот, в него се усеща влиянието на шаманизма, будизма, идеята за балансираност и хармония ин-ян. Всеки от инструментите въплъщава в себе си идеята за определено природно явление: чангу – дъжд; куенгуари – гръмотевица; чинг – вятър; пук – облаци. Според идеята ин-ян пук и чангу отразяват звука на земята, а чинг и куенгуари – звука на небесата. От 80-те години на 20 в. с жанра се експериментира, като се добавят западни елементи с цел да се постигне фюжън звучене.

Първата музикална формация по изпълняване на самулнори 우리랑 (“Уриранг” – букв. “заедно с нас”, но избрахме името и заради близкото звучене до най-известната корейска фолклорна песен – “Ариранг”) е съставена от няколко студенти от специалност “Кореистика”, 2. курс, СУ “Св. Климент Охридски” – Кристияна Иванова, Маргарита Телалим, Милена Жекова, Сузана Първова и Тодор Мерджанов. Започнахме да се занимаваме с това от март 2014 г., когато от Република Корея пристигна нашата преподавателка по самулнори И Черан специално за да преподава самулнори на изучаващите в София корейски език. За кратко време успяхме да се потопим в света на корейския фолклор и да усетим духа на традициите.

На фестивала “Изток в Парка” в неделя, 6 юли ще ви представим кратка програма от няколко композиции, които се надяваме да ви предадат едно специфично усещане за корейските традиции, битност, музикалност и най-вече – чувство за игра!